Wie ergens beter in wil worden moet oefenen. Wie op een gezonde manier harder wil lopen, fietsen, zwemmen etc. zal gericht moeten trainen om een hoger niveau te halen. We denken dan meestal onmiddellijk aan meer en harder te gaan trainen. Evenwichtige training bestaat uit meerdere pijlers dan het fysieke alleen. Ademhaling, mentale training en voeding zijn even essentieel voor de gedreven moderne atleet.
In de praktijk blijkt dat er ondanks de enorme informatiestroom die er voorhanden is, zowel in topsport als in recreatieve sport, voorbij wordt gegaan aan de noodzakelijke basisprincipes die nodig zijn om op een gezonde manier te sporten en te presteren.
De voornaamste reden hiervan is dat velen van ons uit een totaal verschillend perspectief of doelstelling de zaken aanpakken. De topsporter wil ten koste van alles winnen, onder druk van sponsors, federaties etc. De recreatieve sporter denkt in dezelfde richting maar zit niet in dezelfde levenssituatie. Beginnende sporters die op latere leeftijd beginnen te bewegen, kijken er ook met hun eigen filosofie tegenaan. Leeftijd, fysieke beperkingen, verschillende doelstellingen, disciplines van sport met hun specifieke voor- en nadelen op het mentale en fysieke lichaam etc. We kunnen zo nog even doorgaan. Besluit: we zijn letterlijk allemaal unieke wezens, verschillend van denken en ook fysisch (bv.: sterke of zwakke spijsvertering). In de 12 jaar ervaring die Nutrisport heeft opgedaan op terrein zowel met de absolute topatleten als de recreatieve en beginnende sporter komt steeds naar voor dat de atleet in feite niet op de hoogte is van in welk energiesysteem hij sport en dikwijls een verkeerde of onvoldoende interactie maakt daarop. Weten in welk energiesysteem men traint en dit trachten te begrijpen is een eerste belangrijke stap. De interactie maken met de juiste toepassing van sportvoeding hierop is een logisch vervolg. De informatiestroom die naar u toekomt over producten en gebruik is meestal gebaseerd op wetenschappelijke basis. Toch wordt dit dikwijls niet gelooft en is er overtuigingskracht nodig om dit toe te passen. Als u kijkt bij onze ambassadors ziet u hoe zij dit in praktijk toepassen en waarom, zodat u enerzijds de wetenschappelijke benadering hebt en anderzijds de praktijkervaring, als u dit volgt zit u reeds op de goede weg om een verstandige trainingsopbouw en wedstrijdresultaat te verkrijgen.
Sportieve groeten
Peter Lamberts