Onderzoek toont dat vochtinname hoger is wanneer dranken koel gedronken worden (ongeveer 15 °C), en een smaakje en natrium bevatten. Sportdranken zijn in dit opzicht een goede keuze en niet enkel en alleen een marketingproduct. Een groot deel van de research van de drank gaat naar het ontwikkelen van een smaakprofiel dat zin geeft om te drinken tijdens inspanning. Daarbij bevatten sportdranken ook nog koolhydraten waardoor tijdens het sporten de glycogeenvoorraad kan worden aangevuld worden.
Het gebruik van sportdranken zorgt er voor dat de vochtbalans beter op peil wordt gehouden dan met water dit door de juiste verhouding mineralen natrium-kalium . Sportdranken zijn een goede aanvulling tijdens diverse types van sporten. Water kan een goede optie zijn maar waterdrinkers moeten weten dat het de vochtinname minder stimuleert dan sportdranken en weten dat overvloedig water drinken tijdens een sportinspanning alle mineralen verdunt in het bloed wat watervergiftiging kan uitlokken (hypertonia).
Waterdrinkers moeten zeker drinken volgens een strak plan en zeker niet op hun dorstgevoel afgaan. Softdrinks en vruchtensappen zijn een minder goede keuze als sportdrank tijdens de inspanning omdat deze meer dan 10 % glucose bevatten en zo de maaglediging vertragen en niet de juiste verhouding natrium kalium bevatten. In de meeste situaties zijn sportdranken dus de beste keuze.