Om optimaal te sporten moet de vochtbalans op peil worden gehouden. Een inspanning leveren veroorzaakt vochtverlies, hoofdzakelijk door te zweten. Wanneer dit vocht onvoldoende wordt aangevuld, ontstaat een vochttekort of dehydratie.

Factoren die de vochtverliezen beïnvloeden

Individueel vochtverlies is heel sterk afhankelijk van lichaamsgewicht, geslacht, omgevingsfactoren, intensiteit van het sporten…

Zweten mannen meer dan vrouwen?

Mannen zweten meestal meer dan vrouwen, zelfs wanneer de zweetverliezen als een percentage van het lichaamsgewicht worden weergegeven. Dit wil echter niet zeggen dat vrouwen hun lichaamstemperatuur beter kunnen regelen. Zweten is een middel om warmte af te voeren en vermits vrouwen neiging hebben om minder te zweten, kan hun lichaamstemperatuur hoger oplopen dan bij mannen tijdens dezelfde inspanning. Vrouwen moeten daarom extra aandacht hebben om de lichaamswarmte tijdens het sporten onder controle te houden. Dit door bijvoorbeeld zeer lichte kledij te dragen, koele sponsen te gebruiken en als alles faalt… de intensiteit te verminderen.

Veranderen vochtverliezen naargelang de sport?

Vochtverliezen variëren naargelang het type sport, de intensiteit van inspanning en de omgevingsfactoren. De zweetproductie (uitgedrukt in liter zweet per uur)  is hoger bij 1 uur lopen aan 12 km per uur, dan bij een marathon lopen aan 9km/uur. Het totaal zweetverlies is echter hoger bij de marathonloper omdat deze veel langer bezig is.

Warmte en vochtigheid spelen een grote rol. Er wordt meer gezweet in de zomer dan in de winter tijdens buitenactiviteiten. Binnen sporten, in een sporthal waar de luchtcirculatie laag is kan dan weer nadelig zijn voor de transpiratie. Sporten in het water is dan weer een voordeel. Ook sporten waarbij de luchtcirculatie in het voordeel is (fietsen versus lopen) heeft een invloed op de vochtverliezen.