Wat zijn martial arts?

Vechtsporten kenmerken zich door explosieve kracht en snelheid dit wordt geleverd door anaerobe alactisch energiesysteem (1) ATP+ creatinephosphaat dit maakt het lichaam zelf aan als er tussen de inspanning van 4-20 seconden een rustperiode is van 45 seconden, dit is natuurlijk niet mogelijk in een bokswedstrijd of judo kamp waardoor het lichaam het 2 e energiesysteem aanspreekt het anaerobe lactisch systeem (2) welke vooral draait op spier en lever glycogeen (suikers).

De martial-arts atleet moet zowel een brede aerobe basisconditie hebben (uithouding) om de anaerobe (weerstandstraining) kwalitatief te kunnen trainen en ook moet hij de explosieve krachttraining geïsoleerd trainen om dit vermogen te vergroten , omdat alle 3 energiesystemen worden aangesproken zowel op training als in de wedstrijd . Deze sporten zijn zowel fysiek als mentaal zeer zwaar .

Voldoende en juiste vochtopname met de juiste energieopname is belangrijk tijdens de trainingen om langer en harder te kunnen trainen zowel binnen als buiten de zaal, recuperatiedrank onmiddellijk na en bij zware trainingen een uur later zijn essentieel.

Gewichtsbeheersing: de problematiek van het onder controle houden van gewicht heeft te maken met je voedingspatroon, verkeerde eetgewoontes consolideren je metabolisme (verbranding) en het onder controle houden van je eetpatroon met als gevolg dat je moeilijk gewicht kunt houden. Niet hydrateren en beperken op energieopname en recuperatie tijdens en na de inspanning zijn korte termijnoplossingen ze putten het lichaam uit en de atleet verliest zijn potentieel . (zie gezondheid) .

Glycogeenvoorraad

Elke mens heeft een voorraad spier en leverglycogeen , dit zijn de suikers rondt de spieren en de lever, dit is letterlijk je brandstoftank , als je s’avonds gaat slapen is 1/4 van je voorraad opgebruikt door de werking van je organen en bloedsomloop. Je vult je glycogeenvoorraad terug aan door koolhydraten te eten, als je te weinig koolhydraten eet in verhouding tot wat je verbruikt begint je lichaam spiereiwit af te breken om suikers van te maken en dit is heel ongezond en ben je bezig jezelf te slopen , trainen en wedstrijden beoefenen met lage spier en leverglycogeenwaarden door onzorgvuldig en te weinig te eten is nefast voor een evenwichtige trainings en wedstrijdopbouw. Teveel of de verkeerde (snelle suikers) koolhydraten eten in verhouding tot wat je verbruikt is even slecht omdat deze worden omgezet als vetreserve.

De hoeveelheid glycogeen die je kunt opslaan in je spieren en lever heeft te maken met je gewicht en andere factoren maar een gemiddeld atleet zal tussen de 400-600 gram glucose voorraad kunnen opslaan, het is dan ook zeer belangrijk dat je met een volle brandstoftank aan een wedstrijd of intensieve training start om zo je volledige potentieel te kunnen benutten.

Carbo-loading wordt veel toegepast 3 dagen voor een wedstrijd om zeker met een volle brandstoftank te kunnen starten,ervaring en inzicht in dit gegeven zijn zeer belangrijk om maximaal te kunnen presteren in alle sporten.

Creatine : de creatine voorraad in de spieren is individueel laag, gewoon of hoog , bij hoge of normale waarden (zie bloeduitslag) heeft het weinig zin om creatine bij te nemen als supplement , bij lage waarde heeft het zeker zijn nut en is het ook wetenschappelijk bewezen, juiste doseringen en ervaring met creatine supplementen is nodig om een goed resultaat te verkrijgen

Praktijk

Vochtopname per uur

Vochtopname is afhankelijk per individu (zie gezondheid hydratatie) om een referentie te kunnen nemen volgt men het volgend schema.

Omgevingstemperatuur:

  • 0-15° = 1 kleine bidon 0,500 ml vocht per uur.
  • 15°-25°= 1 grote bidon 0,750 ml vocht per uur.
  • 25°-…..= 2 kleine bidons 1liter per uur.

Water is goed om te verfrissen en oppervlakkige hydratatie te verwezenlijken.

Dorstlessers bevatten voldoende natrium en kalium om vochtbalans in evenwicht te houden LET OP!! ze bevatten NIET voldoende suikers om glycogeen voorraden te sparen en directe energie te geven.

Energiedranken en gels bevatten voldoende natrium-kalium-koolhydraten om alle noodzakelijke behoeften te dekken die nodig zijn om het anaerobe en aerobe energiesysteem te ondersteunen tijdens de inspanning, LET OP!! zij worden enkel goed opgenomen als u rekening houd met de vochtopname per uur, problemen met energiedranken en gels hebben vooral te maken met onvoldoende hydratatie.

Energieopname per uur

Hoeveel energie kunt u opnemen tijdens een inspanning : Men is beperkt in energieopname per uur, tussen de 40 – 60 gram koolhydraten per uur is realistisch , getrainde atleten in het opnemen van energie tijdens de inspanning gaan tot 90-100 gram in opname per uur altijd met voldoende vochtopname.

1 kleine of 1 grote of 2 kleine bidons (zie omgevingstemperatuur) per uur in combinatie met 40-60 gram energiepoeder of gels.

Cafeïne , guarana of andere opwekkende stoffen die werken op het zenuwstelsel (sympaticus) geven u het gevoel van energie maar leveren geen rechtstreekse energie, deze stoffen in combinatie met suikers geven u een Energie boost, diepere ademhaling en meer focus voor een korte periode (30-40) minuten en zijn zeer goed toepasbaar in vechtsporten neem een 1 of 2 super gels (squeezy)met voldoende water (3/4 kleine bidon) vlak voor het sparren op training en voel het effect dit kunt u ook toepassen vlak voor de wedstrijdkamp.

Recuperatie

Eiwit : het lichaam breekt eiwit af tot enkelvoudige aminozuren , elk aminozuur heeft zijn specifieke doelstelling je hebt aminozuren die essentieel zijn (dewelke die je uit je voeding moet halen) en je hebt er niet essentiële (dewelke die jezelf terug aanmaakt) , de lever heeft alle 21 aminozuren nodig (compleet eiwit) om de juiste combinatie van keten (verschillende aminozuren) te maken om te voldoen aan de vraag van het lichaam op een bepaald moment bv na een sportinspanning om spierafbraak te herstellen , eiwit is zeer belangrijk voor het menselijk lichaam , maar maakt geen deel uit van de energiecyclus, wel van de opbouw en herstelcyclus , je kan geen eiwit opslaan in het lichaam, om een goede opbouw van spieren en herstel van ontelbare andere functies in het lichaam te verkrijgen is het belangrijk dat de lever kan beschikken over compleet eiwit welke alle 21 aminozuren bevat ,daarom wordt aan geraden elke 2a3 uur iets te eten met compleet eiwit of enkele vrije aminozuren of eiwitshake te gebruiken tijdens de dag, een atleet heeft 2 gram eiwit nodig per kg lichaamsgewicht als men teveel eiwit binnen krijgt verzuur je je systeem (aminozuren) wordt je stram en heb je meer nadelen dan voordelen (zuur-base balans), in onze westers eetpatroon krijgen we teveel eiwit binnen , jammer genoeg worden deze slecht of niet opgenomen met het nadeel dat je teveel afvalstoffen hebt in je lichaam. Eiwit dient om alles terug te herstellen in het lichaam en geeft geen energie!.

Recuperatie : tussen 0-20 minuten na de inspanning staat de spiercellen open om de nodige aminozuren (eiwit) koolhydraten (suikers) spoorelementen (mineralen) vitaminen (anti-oxydanten) te ontvangen om zo direct te kunnen starten met de beschadiging te herstellen die is ontstaan door de belasting van inspanning (spierafbraak, oxydatie etc) , na een half uur sluiten de mitochondrien en is het moeilijker om snel herstel te verwezenlijken ,daarom steeds direct na de inspanning recuperatiedrank gebruiken, bij zware belasting na interval trainingen of tijdens meerdaagse lange trainingskampen na 1 uur nogmaals recuperatiedrank gebruiken (2e fase) . Maak de bidon klaar voor de training of wedstrijd.

1 kleine bidon vocht + recuperatie 40 gr tussen 0-20 min na de inspanning.