Meer en meer mensen trachten hun grenzen te verleggen bij het beoefenen van individuele sporten. De duursporten staan daarbij steeds meer in de belangstelling. Of het nu gaat om wielrennen (toerisme), veldrijden, mountainbike, lopen, triatlon, trailrunning, topsport of recreatiesport, vroeg of laat wordt de atleet geconfronteerd met de voedingspraktijk die van veel grotere invloed is op zijn prestatieniveau dan velen zich realiseren.

Wanneer men inzicht krijgt in de energiesystemen, stelt men vast dat bij conditietraining en specifieke duursport vooral het aëroob en anaëroob lactische energiesysteem wordt aangesproken. Met als gevolg dat men vooral een beroep doet op de vetzuren en het glycogeen (suikers) die in het lichaam zijn opgeslagen.

Bij regelmatige intensieve inspanning verbruikt het lichaam veel koolhydraten. Koolhydraten zijn de belangrijkste brandstoffen voor de spieren en het algemene functioneren van het lichaam. Evenals de noodzakelijke vetten, eiwitten, vitaminen, mineralen en andere stoffen vult u het spier en leverglycogeen aan door middel van dagelijkse maaltijden en tussendoortjes.

Bij regelmatige inspanning worden de koolhydraten voor 75% geput uit de spieren en voor 25% uit de lever. Als het spier en leverglycogeen niet voldoende aanwezig is in het lichaam dan wordt de sporter geconfronteerd met ‘de man met de hamer’ en zijn prestaties lopen direct drastisch terug.

Het is daarom van belang dat bij langdurige inspanning koolhydraten worden aangevuld die het lichaam snel opneemt. Hierbij moet er echter voorkomen worden dat de opname van water in het maag/darmkanaal wordt belemmerd.

Goede sportvoeding draagt ertoe bij om tijdens het sporten optimaal te (blijven) presteren. Vooral wanneer langere tijd veel energie wordt gevraagd van de spieren, zoals bij duursporten, kan sportvoeding een belangrijke rol vervullen.

Sportvoeding is samengesteld uit hoogwaardige ingredienten die bij een juist gebruik bevorderend werken op prestaties en herstel.

Een belangrijke eis die aan sportvoeding wordt gesteld is dat de noodzakelijke voedingsstoffen snel en probleemloos door het lichaam worden opgenomen tijdens lange intensieve trainingen of wedstrijden. Het zal niet verwonderen dat zorgvuldig geselecteerde koolhydraten een belangrijk onderdeel van een goede sportvoeding vormen.

De producten met vloeibare voeding die worden vermeld op deze site zijn enkel met trage suikers geproduceerd (zonder glucose).